Kärt barn har många namn

Socker har visat sig ha en allt större betydelse när det gäller uppkomsten av olika välfärdssjukdomar. Inte bara karies utan även diabetes typ två, hjärt- och kärlsjukdomar och till och med cancer har visat sig påverkas av sockerintaget. Det finns många namn på socker och många ställen där socker används är uppenbara, i efterrätter, glass, godis, söta drycker och kakor, för att nämna några exempel. Gemene man vet också att det är bra att inte äta för mycket av dessa godsaker. I Sverige har vi ju till och med lördagsgodis för att begränsa godisätandet. Men att det finns socker i leverpastej, i sillinläggningar, köttbullar eller pommes – visste du det?

För att gå till grunden så är socker ett samlingsnamn för flera sockerarter. De finns i många olika livsmedel.  Sockerarter består av enkla sockerarter (monosackarider) som glukos och fruktos, samt sammansatta sockerarter (disackarider) som laktos, maltos och sackaros. I det här inlägget vill jag inte gå in på hur de olika sockerarterna beter sig i kroppen, utan presentera dem, så att du vet vad du ska leta efter i din roll som sockerdetektiv. Socker förekommer under ett flertal namn och i det här inlägget vill jag nämna de vanligaste. Vill du ha en riktigt lång lista hittar du det här, där Kostdoktorn skriver om livsmedelsindustrins många namn på det som vi i dagligt tal kallar socker.

Betsocker
Dextros
Druvsocker
Farinsocker
Florsocker
Fruktos / fruktsocker
Fruktossirap
Fruktos-glukossirap
Galaktos
Glukos
Glukos-fruktossirap
Glukossirap
Glykos
Invertsocker
Invertsockersirap
Isoglukos
Laktos / mjölksocker
Lönnsirap
Majssirap
Maltextrakt
Maltodextrin
Maltos
Maltsirap
Maltsocker
Melass
Modifierad stärkelse
Palmsocker
Råsocker
Rörsocker
Sackaros
Sirap
Socker
Stärkelsefruktossirap
Sukros

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *