Frukost. Del 1: Grötigt värre!

Frukosten är för de flesta dagens första måltid och äts tidigt på dagen. Det hörs på namnet för den som kan sin tyska. Früh betyder tidig, och så är det ju också en tidig måltid. Huruvida det är viktigt att äta frukost tvistar forskare om. Viktigt är dock att lyssna på sin egen kropp och utgå från det som gör att just du mår bra. Det här är saker som jag vill skriva om i en artikelserie om frukostar, med start idag. Dagens ämne är gröt!

Gröt på rågflingor, pumpafrömjöl, hallon och spirulina, toppad med kokosolja, äppelmos och hallon. Havredryck till.

Jag älskar gröt! När det är vinter så vill jag ha gröt på morgonen för det känns varmt och skönt i magen. På vår och sommar äter jag också gärna gröt men inte varje dag, och särskilt inte när det är som varmast. Då är det godare med något som kyler kroppen lite.

Gröt – gryn eller mjöl

Gröt går att variera på så många olika sätt. Du kan byta ut de klassiska havregrynen till andra gryner och mjöl, t ex rågflingor och mannagryn. I butikerna finns det ofta färdiga blandningar av olika gryn. För dig som äter glutenfritt finns t ex boveteflingor eller hirsflingor som går utmärkt att göra gröt på. Vattgröt är ett tillagningssätt där man kokar upp vatten och salt för att sedan vispa ner någon slags mjöl eller gryn, t ex grovt rågmjöl. Mannagrynsgröt har en liknande process fast då använder man mjölk istället för vatten.
Recept för hur man gör gröt på de olika mjölerna eller grynerna brukar stå på förpackningen.

Frukt ger vitamin C

Det går alldeles utmärkt att äta sin gröt som den är när, men det är inte bara gott utan tillför också mer näring att piffa till gröten lite. Att blanda ner färsk eller fryst bär eller frukt är ett sätt att höja näringsstatusen i gröten – du får bl a vitamin C och antioxidanter som kroppen behöver för att fungera väl. De dagar då man inte har någon frukt hemma kan du ta till andra lösningar. En skafferivara som är bra att ha hemma är nyponpulver. Det har bl a ett högt innehåll av vitamin C, samt flavonoider och karotenoider som båda är viktiga antioxidanter. Nypon tillsammans med kanel ger dessutom en god smak! Lägg till lite rivet äpple i gröten så har du ”äppelpaj”!

Se upp för onödigt socker!

Torkad frukt är ett annat sätt att förhöja smaken på gröt – russin, torkade aprikoser, fikon, eller katrinplommon är olika torkade frukter som är rika på järn och andra mineraler. Läs på innehållsförteckningen när du köper torkad frukt, så att du inte köper med en massa extra socker! Torkad frukt är på grund av det låga vatteninnehållet väldigt söt i sig. Trots detta tillsätter många producenter socker till den torkade frukten, och det är inget som vi egentligen behöver.

Tar du sylt eller mos på din gröt? Kolla då sockerinnehållet. Där kan det gömma sig mycket. Ibland är det till och med socker än bär i sylten!

Är du trög i magen?

Är man förstoppad ger katrinplommon eller fikon en extra skjuts i maskineriet. Likaså att tillsätta linfrön eller psylliumfrön till sin gröt. Här är dock viktigt att låta fröna koka med i gröten så att det bildas en slags gel, som gör tarmrörelserna lättare. Gröt i sig (nja inte risgrynsgröt eller mannagrynsgröt) innehåller gott om fiber, som gör nytta för tarmar som behöver lite hjälp på traven. Tänk också på att dricka vatten när du äter fiberrik mat.

Protein eller inte?

Genom att tillsätta en matsked proteinpulver i gröten höjs proteininnehållet och mängden kalorier vilket ger en mättnadskänsla som varar längre. Det kan vara bra för dig som snabbt blir hungrig igen på en vanlig grötfrukost, eller för dig som tränar hårt och behöver ett högre energi- och proteinintag. Det finns flera bra vegetariska proteinpulver, om man inte vill använda vassleprotein. Själv använder jag mig av omväxlande av hampaproteinpulver och risproteinpulver. Om man tål ägg så är ett enkelt sätt att höja proteinintaget att helt enkelt knäcka ner ett ägg i gröten, röra om och låta puttra med. Det smakar nästan pannkaka!

Fett nice…

Jag har märkt att jag ganska snabbt blir hungrig igen när jag äter gröt. Men, tillsätter jag en sked kokosolja gör det stor skillnad för min mättnad. Fett, liksom protein, är lite svårare för kroppen att bryta ner än kolhydrater, så därför ger fett och protein en längre mättnadskänsla. Gillar man inte kokosolja går det lika bra med pumpafrön, solrosfrön eller nötter av olika slag, som ger kroppen enkel- och fleromättade fettsyror. Nötter och frön innehåller även protein och ett flertal viktiga mineraler såsom magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor, järn och selen. Även vitamin E och B-vitaminer hittar man i frön och nötter.

Med dessa tips ovan är det egentligen bara den egna fantasin (och de egna smaklökarna) som sätter gränser för hur du gör din gröt. Så hur ska din gröt se ut imorgon bitti?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *