Behövs det mer information om socker i maten?

Lite nervös var jag allt när jag väntade i luren tills det var min tur. Idag har jag ringt till Sveriges Radios debattprogram Ring P1! – och jag kom fram!

Mitt inlägg var ett svar till ett tidigare samtal från en man som, om jag förstod honom korrekt, kort sammanfattat menade att det finns en informationsbrist om vad som är bra mat. Vill du lyssna på mannens inlägg så finns det här nedan. Det är knappt 5 minuter långt.

”Informationsbrist ger vällevnadssjukdomar.”

Ja, han har några bra punkter men jag ringde in för att göra ett tillägg i debatten utifrån min yrkesroll som hälsopedagog. Här nedanför hör ni mitt samtal.

Många vet hur de bör äta, men gör det ändå inte. Varför är det så? Är det verkligen mer information som behövs? Jag hävdar både ja och nej. Ja eftersom det faktiskt finns de som idag inte vet vad som är bra mat för kroppen. Goda kanaler att få ut information på är genom t ex barnavårdscentraler, mödravården, vårdcentraler och sjukhus, företagshälsovård, förskolor och skolor, bibliotek, folkhälsokampanjer i media, idrottsföreningar.

Men många svenskar vet idag vad som är bra mat och vad som är mindre bra. Så därför säger jag också nej, mer information hjälper inte de som redan har mycket kunskap. De behöver istället stöd på andra sätt, t ex genom att förändra hur samhället ser ut. Måste t ex godiset finnas vid kassan där man står i kö och väntar? Lägg frukt och grönsaker där istället och lägg godiset (svåråtkomligt) längst in i butiken. Gör det dyrare genom högre beskattning. Näring ska vara billigt, socker ska vara dyrt.

Många som har en stor övervikt skäms – för att de tror att andra tror att de har dålig ”karaktär”, vilket många också tror. Så är det inte. Det handlar om att det i hjärnan finns ett belöningscentrum och det är grundläggande för vår överlevnad som art. Socker ger ett stort påslag i belöningscentrum, och ja det kan faktiskt liknas vid en drog. Bitten Jonsson införde för 25 år sedan begreppet sockerberoende och har sedan dess arbetat inom området. Flera personer som jag har mött vill äta annorlunda, de vet hur de ska göra, men sen är det något som gör att det är så svårt att låta bli det söta… Ibland visar det sig att det finns bakomliggande psykiska problem och därför kan det också behövas känslomässigt stöd till den enskilda personen.

I mitt samtal med Ring P1 tar jag upp övervikt men övervikt är bara ett symtom i mängden av att äta fel. När man äter mat med stor andel socker får man samtidigt i sig relativt lite näring. Vår kropp behöver näring och energi för att kunna fungera optimalt och den bästa kosten är att undvika hel- och halvfabrikat. Vi behöver alltså börja tillaga maten hemma – och då behövs tid. Och planering. Och för det behövs tid. Och det är som vi vet idag en bristvara… Men det går om man får bra stöd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *